日本の文化について書かれている英語コラムを、翻訳付きで紹介!
そして覚えておきたい英語表現も具体的に解説していきます。
Part.1 KARAAGE
からあげ
Karaage is a mainstay on izakaya menus, and popular in both Japan and Australia. Its crunchy coating and juicy, garlic-infused flavor have earned it a place as one of Japan’s most well-known and well-loved menu items amongst young and old alike. Furthermore, you can easily recreate the flavors you enjoy dining out in the home as well.
から揚げは居酒屋の大黒柱的メニューで、日本でもオーストラリアでも人気のある料理です。サクサクジューシーで、にんにくがしみ込んだ美味しさは、日本で最も人気のある食べ物として、若者からお年寄りまで広く愛されるようになりました。さらに、家でお店の味を簡単に再現することもできます。
※mainstay … 大黒柱、
※crunchy … カリカリ・サクサクと、噛むと音がする食べ物に使う擬音
※Furthermore … さらに、そのうえ
For the chicken, you can use thigh or breast meat. The secret to achieving the same crunchy texture you find in your local izakaya is the two-step deep frying process. Prepare your karaage the day before, and deep-fry and serve to guests on the day of a party or other event, so your guests won’t be left wanting.
鶏肉は、もも肉か胸肉を使用します。家で居酒屋のようなサクサク感を再現する秘訣は、2段階の揚げ方にあります。前日にから揚げの準備をして、パーティーやイベントでお客さんに出す前に揚げることで、ゲストを待たせることなく料理を提供できます。
※secret to achieving ~ … ~を達成する秘訣は
※day before … 前日(2日以上前の場合は「○ days before」となる)
■ INGREDIENTS (SERVES 2)
材料(2人前)
400g Chicken thigh or breast(鶏肉/胸かもも)
1 1/2 tsp Ginger(ショウガ)
1/2 tsp Garlic(にんにく)
1tbsp Soy sauce(醤油)
1tbsp Sake(調理酒)
Potato starch (as required)(片栗粉・適量)
Plain flour (as required)(穀粉・適量)
Cooking oil (as required)(サラダ油・適量)
Lemon (to taste)(味付け用にレモン)
STEP 1
Cut the chicken meat into bite-sized pieces. If you don’t like the skin, you can remove it at this step.
鶏肉を一口大に切る。皮が好きでない場合、ここで取り除いておく。
※bite-sized … 一口大
STEP 2
Finely grate the ginger and garlic. You can reduce the amount of garlic as needed to suit your taste.
ショウガとにんにくを細かくおろす。自分の好みの味に合わせて、にんにくの量を減らすこともできます。
※grate … 鉄格子のこと、動詞として使うと「おろし金を使ってすりおろす」という意味になる
STEP 3
Combine Step 1 and Step 2 with the soy sauce and sake and mix well, then place in the refrigerator for 20 minutes, or up to one hour, if time permits.
ステップ1と2で作ったものを、醤油・調理酒と混ぜ合わせ、20分ほど、時間が許すなら1時間ほど冷蔵庫で寝かせます。
※refrigerator … 冷蔵庫
※if time permits … もし時間が許すなら
STEP 4
Heat a pot with the cooking oil on medium heat.
ポットにサラダ油を注ぎ、中火で温めます
STEP 5
Remove any excess liquid from the chicken, and coat with a mixture containing equal parts potato starch and flour. Lightly squeeze the chicken into a round shape at this stage to form its final shape.
鶏肉から水気を取り除き、片栗粉と穀粉を同じ量混ぜ合わせたものをまぶします。この段階で鶏肉を軽く握って丸い形に整えておくと、最終的な形がよくなります。
※squeeze … ぎゅーっと絞る
STEP 6
Deep fry Step 5 in the oil at a low heat, then after three minutes, remove and place on a paper towel.
ステップ5でできたものを低温の油で揚げ、3分経ったら、油から出してペーパータオルの上に置きます。
STEP 7
With the oil at a high heat, deep fry the chicken for a further two minutes. This two-step process of deep-frying the chicken gives it its crunch. When complete, squeeze fresh lemon over the karaage to taste.
油の温度を強火にし、鶏肉をもう2分揚げます。この2度揚げプロセスにより、サクサク感が生まれます。揚がったら、からあげにレモンをかけましょう。
※further … もっと先に(物理的に、時間的に)
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日本の事、英語で伝えられる?
【コラム出典元】
[ jStyle ] Japanese popular recipes ()