日本の文化について書かれている英語コラムを、翻訳付きで紹介!
そして覚えておきたい英語表現も具体的に解説していきます。
この記事は【Part.2】です。【Part.1】はこちらから
Part.2 YAKISOBA
焼きそば
Yakisoba is a popular Japanese dish that is frequently served at Japanese restaurants in Australia. In Japan, yakisoba is known as a food that can be quickly and easily made at home in addition to being a staple of stalls at local festivals.
焼きそばは、最近オーストラリアの日本食店でも販売されるようになった、日本の人気料理です。日本では、家でも簡単に作れるお祭り屋台の定番料理としても知られています。
※in addition to ~ … ~に加えて
※staple of stalls … 屋台の定番
The ‘yakisoba sauce’ and ‘noodles’ included in the ingredients can be sourced from stores that sell Japanese ingredients. Yakisoba sauce is often found in the condiments section alongside okonomiyaki sauce and mayonnaise. For the noodles, you can use vacuum-packed dried noodles or those in the chilled section. You can also find the thinly sliced pork belly in Asian supermarkets.
「焼きそばソース」と「焼きそば麺」は、日本の食材を販売する店舗で調達することができます。焼きそばソースは、お好み焼きソースやマヨネーズといった調味料の棚によく見られます。麺は、真空パックされた乾燥麺や冷蔵麺を使用することができます。また、豚肉のスライスはアジアスーパーなどで見つけることができるでしょう。
※condiments … やくみ、調味料
※alongside … ~の傍に
INGREDIENTS (SERVES 2)
材料(二人前)
2 Packets of noodles(袋麺)
150g Pork belly (thinly sliced) (豚バラ肉)
150g Cabbage (キャベツ)
5cm Carrot(ニンジン)
1/2 Onion(玉ねぎ)
Salt and pepper (to taste)(塩コショウ・適量)
1tbsp Sake (調理酒)
4tbsp Yakisoba sauce (or BBQ sauce and Worcestershire sauce) (焼きそばソース、BBQとウスターソースで代用してもよい)
Red pickled ginger, nori, sunny-side up eggs, mayonnaise (to taste)(紅ショウガ、海苔、目玉焼き、マヨネーズ)
STEP 1
Cut the pork belly slices into two to three pieces each, and cut the vegetables into bite-sized pieces.
豚バラ肉を2~3つに細かく切り、野菜も一口大にする。
STEP 2
Put some oil in a fry pan and bring it up to heat, then add the pork and cook until sealed, and add salt and pepper to season.
フライパンに油をしいて温め、豚肉を炒めて色が変わったら塩コショウで味付けします。
STEP 3
When the pork has been cooked through, add the onion and carrot and cook for two to three minutes, then add the cabbage and cook lightly. The vegetables do not need to be cooked through at this stage.
豚肉に火が通ったら、玉ねぎとにんじんを加え3分ほど炒め、その後キャベツも加えます。この段階ではまだ、野菜に完全に火を通す必要はありません。
※cooked through … (火が通るまで)調理する
STEP 4
Heat the noodles for 30 seconds at 1000w in a microwave and loosen them out into the fry pan, then add the sake (or water) and cover the fry pan. Let it steam for around five minutes.
麺を30秒ほど1000wの電子レンジで温め、ほぐしてからフライパンに入れて、調理酒(もしくは水)を入れて蓋をします。その状態で5分ほど蒸しましょう。
STEP 5
Remove the lid, and untangle the noodles with chopsticks. Add the yakisoba sauce across the entire fry pan mix the ingredients so that they combine with the sauce.
蓋を外して麺を箸でほぐしましょう。ヤシそばソースをフライパン全体に加え、ソースと絡むように混ぜ合わせます。
※untangle … ほぐす、もつれをほどく
STEP 6
Plate the yakisoba, add the red pickled ginger and nori, and you’re done! Top with sunny-side up eggs or mayonnaise to taste.
お皿に焼きそばを盛り、紅ショウガと海苔を加えたら完成です!上に目玉焼きやマヨネーズをお好みでかけましょう。
※Plate … (お皿に)盛り付ける
面白かったですか?
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日本の事、英語で伝えられる?
【コラム出典元】
[ jStyle ] Japanese popular recipes ()
https://j-style.com.au/japanese-popular-recipes/